Kövületek, fossziliák

Élőlények megkövesedett maradványai. Fossziliák, kövületek. Kövesedett fatörzs, kövesedett csigaház, kőbél.

Cápafog medál

Cápafog medál. Eocén korú, kiváló tartású, kb. 50 millió éves cápafog nyakláncmedálként kialakítva. Lelőhely a híres khourigbai (Marokkó) foszfátbánya, ahol a foszforban gazdag földtani körülmények eredményeként az eredetivel gyakorlatilag egyező állapotban maradtak meg a fogak. Az ár egy darabra vonatkozik!

Méret: 3 cm
Cápafog medálok
2.500.-Ft

Ammonitesz kövület medál

Ammoniteszek 160 millió éves kövületeiből csiszolt kör és szív alakú medálok.

Méret: 3.5-4cm
Ammonitesz medál
2.600.-Ft

Ortoceras váz mészkőben

Ortoceras váz kövülve a marokkói kb. 400 millió éves mészkőben. Az Orthoceratidaek családján belül a Nautiloidea alrendbe tartozó kihalt lábasfejü (Cephalopoda). A háza egyenes hengerded v. megnyúlt gömbalakú. A cambrium időszaktól a triász időszakig éltek a tengerekben.
Legközelebbi ma is élő rokonaik a Nautilusok. A bemutatott darab remek tartású kövület, jól látszanak a kamrákat elválasztó falak.

Méret: 12 cm
Ortoceras
2.900.-Ft

Tengeri sün váz

100 millió évvel ezelőtt élt 2 cm nagyságú tengeri sün kövesedett maradványa a pénzesgyőri (Bakony hegység) kréta korú mészkőben. A lelőhely külön földtani érdekessége a kövületek héjában dúsúló foszfát, mely akár 40%-ot is elérhet. A sün mellett különféle ammoniták és csigák ház töredékeit is tartalmazza a kőzet.

Méret: 6x4 cm
Tengeri sün kövület
3.800.-Ft

Tengeri liliom fosszília

Tengeri liliom (Saccocoma pectinata) 5 példányának 150 millió éves maradványa a solnhofeni (Németország) mészpalában.

Méret: 13 cm
Tengeri liliom kövület
4.500.-Ft

Trilobita

Trilobita ősrák 450 millió éves kambriumi kövesedett váza marokkói konglomerátumból. A darab értékét növeli kiváló tartásfoka és az, hogy sérülés nélkül került elő a megtartó anyakőzetből.

Méret: 7 cm.
Trilobita ősrák
4.600.-Ft

Belemnitesz kövület

170 millió évvel ezelőtt élt, mára kihalt Belemnitesz faj egy példányának 3,5 cm hosszúságú kövült vázát tartalmazó mészkő. A korabeli tengerekben nagy számban élő, fejlábúakhoz tartozó belemniteszek hosszúkás cső alakú szilárd házukba húzódtak veszély esetén. Ezek az ellenálló házak megmaradtak a kövületképződés során, míg a lágy részek eltűntek. Ma is élő távoli rokonaik a tintahalak. Lelőhely Krakkó Lengyelország, kor: felső júra oxfordi emelet.

Méret: 6 cm
Belemnitesz fosszília
4.900.-Ft

Tengeri sün kövület

Kréta korú, 80 millió éves tengeri sün fosszilia kiváló tartásban a Bakony hegységből. Lelőhely Zírc.

Méret: Átmérő 7 cm.
Tengeri sün kövület
5.800.-Ft

Ammonitesz medál

Ammonitesz megkövesedett vázából készült medál. A földtörténeti jura korban élt állat házának kettévágott, polírozott felületű metszetén tökéletesen látszik a kamrák szerkezete.
A kamrákban lévő gáz nyomásának változtatásával km-es mélységeket tudtak sűllyedni vagy emelkedni a tengerben, közben több 100 atmoszférás nyomásváltozást sérülés nélkül átvészelni.
A foglalat ródiumból készült.

Méret: 4,5 cm
Ammonitesz medál
5.900.-Ft

Tölgyfa levél kövület

Miocén korú (szarmata emelet), 12 millió éves tölgyfa fosszílis levele diatómapala elválási felületén. A levél tökéletes megtartású, nagysága 8 cm. Lelőhely Erdőbénye, Liget major.
A szarmata földtörténeti kor elején csökkent sósvízi sekély tenger borította a területet, melynek medencéje a fokozódó vulkáni tevékenység hatására részlegesen feltöltődött és szigetekkel tagolt lagunás tóvidékké alakult. A vulkáni utóműködést kísérő hévforrások később megnövelték a víz kovasav tartalmát, ezért a tavakban és parti
öblökben milliárd számra szaporodtak el a kovavázú algák, melyek ezredmilliméter nagyságúak voltak. Pusztulásuk során egymásra hulló páncélkáikból keletkezett a diatómapala, mely a vízbe hulló leveleket magába zárta. A juhar, szíl, gyertyán és tölgy félék leveleinek jelenlétéből mediterrán környezetre lehet következtetni forró száraz nyárral és téli csapadékkal.

Méret: 12 cm
Tölgyfa levél kövület
5.900.-Ft

Pleuroceras spinatum

Az ammoniták családjába tartozó Pleuroceras spinatum egy példányának fosszílis ház darabja a földtörténeti júra korból. A kb. 170 millió évvel ezelőtt élt állat vázát finomszemcsés mélytengeri agyagos üledékes kőzet zárta magába, mely 1500-2000 méteres mélységben keletkezett és a fosszilizálódás feltételeit tökéltesen biztosította. Lelőhelye Drügendorf, Bajorország.

Méret: 6 cm
Pleuroceras spinatum
7.500.-Ft

Fosszílis korall telep

150 millió ével ezelőtt élt korall telep kövesedett maradványa a marokkói Atlasz hegységből. A csiszolt és polírozott felületen tökéletesen látszik a korall telepekre ma is jellemző szerkezet.

Méret: 10 cm
Korall telep kövület
7.800.-Ft

Turitella (Toronycsiga) kövület

Miocén korú, 20 millió évvel ezelőtt élt Turitellák kövesedett háza agyagmárgában. A házak szinte tökéletes épségűek, méretük 4-6 cm.

Méret: 9 cm
Turitella házak
7.900.-Ft

Cápafog fosszília

Őscápa (Otodus obliqqus) fog kövület a világhírű khourigbai (Marokkó) foszfát lelőhelyről. Kiváló megtartású, gyakorlatilag teljesen ép, 8 cm!!! nagyságú fog felső kréta korú, kb. 60 millió éves.

Méret: 11 cm
Cápafog kövület
9.500.-Ft

Mosasaurus fog

Mosasaurus fog kövület. A felső krétában kb. 80 millió évvel ezelőtt élt, mára kihalt tengeri ragadozó hüllő (Mosasaurus beaugei) tökélestes épségben megmaradt foga a khourigbai (Marokkó) foszfát telepről. Az egykori tengerpart halászmadarainak ürülékéből keletkezett néhol 100 m vastagságot is meghaladó foszfát összlet biztosította a kövület képződés feltételeit, olyannyira, hogy a fogzománc is gyakorlatilag eredeti állapotában van. A fog nagysága 3,5 cm, a darab különlegessége, hogy az anyakőzet számos más csont és csigolya darabot foglal magába, melyek az egykori tengeri élőlényektől, halaktól és hüllőktől származnak.

Méret: 7 cm
Mosasaurus fog fosszília
9.800.-Ft

Ammonitesz fülbevaló

Ammonitesz 150 millió éves fosszílis, félben kettévágott házából készült fülbevaló ékszer. A 18 mm nagyságú kövesedett ház metszetén gyönyörűen látszik a kamrák válaszfalainak rajzolata és a kamrákat kitöltő apró aragonit kristályok. A felület csiszolt, polírozott, a befoglalás ezüst ötvös munka. Dekoratív különleges darab.

Méret: 3,2 cm
Ammonitesz fülbevaló
9.800.-Ft

Tálak fossziliás mészkőből

Marokkói devon korú, kövesedett ortoceras vázakat tartalmazó mészkőből csiszolt különféle alakú, funkciójának megfelelően használható tálak.

Méret: Átmérő 30 cm
Mészkő tál
9.800.-Ft -tól

Páfrányfa levél fosszília

Páfrányfák levelének és szárának 260 millió éves kövesedett maradványai a lengyelországi katowiczei perm időszaki feketeszén összletből. A Páfrányfa, latin nevén Pecopteris a kora karbon kortól mintegy 70 millió éven keresztül élt a földön csaknem változatlan formában, mérete hatalmas volt, a 4 m-es magasságot is meghaladta.

Méret: 15 cm
Páfrány levél kövület
12.500.-Ft

Pikkelyfa termés kövület

Pikkelyfa, tudományos nevén Lepidodendron termésének fosszilis maradványa a lengyelországi perm korú széntartalmú pelites kőzet törési felületén. A Korpafüvekhez tartozó Lepidodendron fa nagyságú, sűrű levélzetű növény volt, törzse elérte az 1 m átmérőt és egész erdőségeket alkotott. Ma is élő rokonai apró fűnemű növények.A kövesedett termés nagysága 5 cm. A kőzetben különféle páfrányfélék szenesedett-kövesedett szárának töredékei is megfigyelhetőek.

Méret: 13 cm
Pikkelyfa termés fosszília
13.800.-Ft

Ammonitesz kövület

Jura kori Cleoniceras Ammonitesz 165 millió éves kövesedett háza kiváló tartásban Madagaszkárról. A félbe vágott polírozott felületen remekül látszanak a kamrák és az azokat elválasztó falak. A kamrák belsejét barna és fehér színű kalcit ásvány tölti ki, mely néhol fenn-nőtt kristályokat alkot.

Méret: 11 cm
Ammonitesz fosszília
13.900.-Ft

Knightia őshal

A mintegy 50 millió évvel ezelőtt a földtörténeti eocén korban, a mai Észak Amerika területén tavakban és folyókban élt édesvízi halfaj 3 egyedének fosszílis maradványa finoman rétegzett aleurolit kőzetben. A ma élő heringgekkel és szardiniákkal van közeli rokonségban. A középső 5,8 cm nagyságú példány kiváló épségben maradt fenn, tökéletesen kivehetők a gerincoszlop a csigolyákkal, a fej és az uszonyok is. Lelőhely Green River formáció USA, Wyoming.

Méret: 8 cm
Knightia őshal
17.900.-Ft

Dactyloceras Ammonita

Az Ammoniták családjába tartozó
Dactyloceras faj 180 millió éves kövesedett példánya lengyelországi júra korú mészkőben. A kiváló állapotban, egészben megmaradt hibátlan ház átmérője 8,5 cm. A mészkő az ammonitesz mellett egy kövesedett növényi szár töredéket és tengeri sün vázat is tartalmaz. Reprezentatív gyűjteményi darab.

Méret: 13 cm
Dactyloceras Ammonitesz
19.500.-Ft

Kavics fogú hal kövület

Ritka fosszília! 80 millió éves kavics fogú hal állkapcsának kövesedett maradványa marokkói foszfát kőzetben. A legnagyobb fogak több, mint 1 cm nagyságúak, a fosszília tartásfoka kiváló.

Méret: 7 cm
Kavics fogú hal álkapocs fosszília
22.900.-Ft

Háromszög kagyló kövület

Különösen szép tartású 170 millió éves Trigonia costata kagyló kövesedett maradványa a középső júra korú sengenthali(Németország) tengeri mészkőben. A faj különös tudományos jelentőséggel bír, mivel az élő kövületek szűk táborába tartozik. A ma élő egyedek megegyeznek az évmilliókkal ezelőtt élt őseikkel, gyakorlatilag az elmúlt 150 millió évet változás nélkül vészelték át. A kagyló mérete 6,3!!! cm. A darab további érdekessége, hogy a korabeli fauna számos ammonitesz, csiga, kagyló és pörgekarú, fejlábú egyede is képviseli magát.

Méret: 13 cm
Háromszög kagyló (Trigonia) kövület
24.800.-Ft

Phacops rana ősrák

Phacops rana trilobita faj pazar tartásban megmaradt 400 millió éves fosszilis maradványa Marokkóból. A devon mészkőben tökéletesen megőrződtek az 5,5 cm hosszú állat szelvényei és a szemeken lévő pontocskák.

Méret: 9 cm
Phacops rana trilobita rák
24.800.-Ft

Macrocephalites

Az Ammoniteszek családjába tartozó Macrocephalites faj tökéletes épségben megmaradt kövesedett háza júra mészkőben. A ház átmérője 11 cm, kora 150 millió év, lelőhely Lengyelország. A kőzetben 3 másik kisebb egyed háza is megfigyelhető.

Méret: 14 cm
Macrocephalites
24.900.-Ft

Háromkaréjú ősrák csatatér

A ritka háromkaréjú ősrákokhoz tartozó Ellipsocephalus hoffi faj 510 millió éves kövült példányai a csehországi középső kambriumi Jince formációból. Viszonylag kisméretű ősrákok voltak 15-30 mm nagysággal, fejlemezükön szemek nem találhatóak, így feltehetően vakok voltak és a tengeri iszapa fúródva éltek, ott keresték táplálékukat. A perm időszak végén történt nagy kihalási hullám, amelyben egyébként a tengeri fajok mintegy 95%-a kipusztult, őket is lesodorta az élet színteréről. A bemutatott darab, mely 2 cm nagyságú egyedeket tartalmaz ennek a remek bizonyítéka, egy un. csatatér, ahol az elpusztult állatok tetemei nagy mennyiségben egymás mellett találhatóak. Pillanatkép az egykori tenger fenék aljzatáról. Ritkaság!

Méret: 14 cm
Trilobita ősrák csatatér
28.500.-Ft

Vissza az oldal tetejére

Ásványbolt

8360 Keszthely, Kossuth u. 8. (sétáló utca)

Ásványbolt budapesti áruátvételi pontja és árubemutatás előzetes egyeztetéssel.

Budapest, Széna tér, Hattyú Ház

Tel.: +36 (30) 273-7823
E-mail: asvanykeszthely@gmail.com
Bolti telefon: +36 (30) 163-4505

Nyitva tartás

Egész évben NYITVA!

Hétfőtől péntekig: 9.30-17.30
Szombaton: 9.30-13.30

A fentitől eltérő időpontokban is nyitva tartunk, előzetes egyeztetés után.