Ásványok

Ásványok, különlegességek, gyűjteményi darabok nagy választékban a keszthelyi üzletben.

Sungit

Sungit ásvány, ahogy a természetben előfordul. Tökéletes tisztaságú, megmunkálatlan sungit darab az oroszországi Karéliából. Különleges földtani körülmények között, izzó láva kőszén rétegeken való áttörése során keletkezett nagy tisztaságú elemi szén. Kiemelt hatású ezoterikus védelmi kő.

Méret: 3,5 cm
Sungit
2.900.-Ft

Dendrit

Pompás, 6 cm nagyságot elérő remek rajzolatú dendrites vas-oxid (limonit) kiválás a híres solnhofeni mészpala repedéséből. Ez a kőzet egyedülálló tengeri faunát bemutató fossziliáiról és a repülő gyik (dinoszaurusz) kövületeiről híres.

Méret: 13x7 cm
Dendrit
3.500.-Ft

Kromit szerpentinben

Kristályos-szemcsés kromit (króm-vas oxid) ásvány egyenletes hintésként szerpentinit kőzetben. Lelőhely Albánia. A kromit karakterisztikus ásvány, kizárólag bázisos mélységi magmás kőzetekben keletkezik az un. előkristályosodás során. A legfontosabb krómérc, jelentős ipari nyersanyag.

Méret: 4,5 cm
Kromit
3.600.-Ft

Citrin kristály

Citrin ásvány aranysárga színű, csiszolatlan, egy csúcsban végződő természetes alakú kristálya. Az egyik leglátványosabb kvarc változat, a gyűjtők kedvence, szép sárga átlátszó darabjait féldrágakőként tartják számon. A bemutatott darab Brazíliából származik, ahol nagyobb mennyiségben bányásszák. A citrinnek kiemelkedő szerepe van az ezoterikában, a napfonat csakra köve, ahol a lelki nyugalom és kiegyensúlyozottság elérésében segít.

Méret: 5cm
Citrin kristály
3.700.-Ft

Fuchsit

Fuchsit ásvány. A csillámok családjába tartozó muszkovit változat. Jellegzetes zöld színét a króm tartalom okozza. Lelőhely Brazília.

Méret: 9 cm
Fuchsit
3.800.-Ft

Aragonit ásvány

Aragonit ásvány oszlopos termetű ikerkristályainak halmaza Marokkóból. Kémiai összetétele kalcium-karbonát, eredeti színe fehér, vagy víztiszta. A képen szereplő darab vörösbarna színét a zárványként jelen levő finom eloszlású limonit idézi elő. A kristály egyedek nagysága 1-2 cm közötti.

Méret: 6 cm
Aragonit kristálycsoport
3.900.-Ft

Magnetit ásvány

Magnetit ásvány oktaéder formájú, szépen fejlett fenn-nőtt kristályai a Bolíviából származó savanyú vulkáni kőzet repedésének falán. Az egyes kristályok mérete 3-8 mm.

Méret: 6 cm
Magnetit oktaéderek
3.900.-Ft

Lítiumcsillám

Lepidolit, más néven lítiumcsillám lilás színű egymásra rétegződő lemezei, ahogy a természetben megtalálható. A leggyakoribb litium ásvány a földkéregben, mely gazdasági szempontpól is jelentős, mivel az üveg- és zománcgyártásban nélkülözhetetlen litium fő forrása. Gránitpegmatitokban keletkezik más litiumtartalmú ásványokkal, berillel, topázzal, turmalinnal. Reprezentatív, gyűjteménybe illő darab.

Méret: 7,5 cm
Lepidolit ásvány
3.900.-Ft

Kovellin

Kovellin (rézindigó) ásvány remek kék színű kristályos szemcsés kifejlődésben perui lelőhelyről. Kémiai összetétele réz-szulfid, rézérctelepek oxidációs zónájában fordul elő, ahol különféle réz ásványokból keletkezik többnyire másodlagosan. A bemutatott darabon a kovellint kalkopirit kíséri, melynek felülete interferencia jelenség miatt vöröses színű.

Méret: 5 cm
Kovellin ásvány
4.000.-Ft

Pirit

Pirit ásvány ragyogó fényű, szépen fejlett szabályos kristályainak halmaza Peruból. A kristályok 4-8mm nagyságú pentagondodekaéder és kocka kombinációjából összeállt formák. Az ásványt a köznyelv gyakran a bolondok aranyának is nevezi, mivel a XIX. századi amerikai aranyláz idején a még kevésbé tapasztalt aranyásók gyakran összetévesztették az igazi termésarannyal.

Méret: 6 cm
Pirit kristályhalmaz
4.500.-Ft

Epidot

Epidot kristályok 6-7 mm nagyságú, pamacsszerű-rozettás csoportjai marokkói metamorf kőzeten fenn-nőve.

Méret: 4 cm
Epidot kristályok
4.600.-Ft

Krizokolla

Krizokolla féldrágakő vaskos tömött kifejlődésben anyakőzettel, nyers, megmunkálatlan állapotban, miként a természetben előfordul. Kriptokristályos réz-szilikát, jellegzetes kékeszöld színe miatt az ékszeripar keresett köve. Fontos szerepe van az ezoterikus nemeskőgyógyászatban is. A darab lelőhelye Peru.

Méret: 6 cm
Krizokolla
4.800.-Ft

Szfalerit, kvarc, sziderit

Szfalerit (fekete), kvarc (szürke) és sziderit (barna) ásványok szépen fejlett kristályai jellegzetes hidrotermás ásványtársulásban. Az egyes ásványok időrendi kialakulási sorrendje kiválóan nyomon követhető ezen a remek gyűjteményi darabon, mely a ma már nem üzemelő erdélyi Herzsabánya lelőhelyről származik. Gyűjtés éve 1986.

Méret: 6 cm
Szfalerit, sziderit, kvarc ásványok
4.900.-Ft

Kuprit ásvány

Kuprit ásvány kristályos szemcsés halmaza Rudabányáról. A kuprit kémiai összetétele réz oxid, eredeti színe vörös, azonban felületén gyakran zöld színű vékony malachit réteg keletkezik, mint a bemutatott darabon is. A vörösbarna kísérő ásvány limonit. Ma már nem gyűjthető ritkaság egy világhírű magyar lelőhelyről.

Méret: 6 cm
Kuprit ásvány
4.900.-Ft

Rammelsbergit

Kristályos-szemcsés kifejlődésű rammelsbergit ásvány a csehországi Medenec lelőhelyről. Terméselemek csoportjába tartozó ritka ásvány, kémiai összetétele nikkel-arzenid. Reprezentatív kabinet darab, gyűjtői csemege.

Méret: 6 cm
Rammelsbergit ásvány
4.900.-Ft

Turmalin kristályok

Turmalin ásvány rózsaszín változatának (rubellit) oszlopos termetű kristályai anyakőzetben.Kiváló szépségű darab Brazíliából.

Méret: 4,2x3,5 cm
Fotó
5.700.-Ft

Termésréz

Termésréz ágas-bogas gumós kifejlődésben Rudabányáról, hazánk egyetlen világhírű ásványlelőhelyéről. Ez a klasszikus példány egy kisebb lelet része, mely 1986-ban, néhány hónappal a bánya végleges bezárása előtt került elő. A jellegzetes zöld patinával bevont rézet dolomit kíséri. Ma már nem gyűjtehő ritkaság.

Méret: 4 cm
Termésréz Rudabánya
5.800.-Ft

Pirolúzit

Piorolúzit ásvány. Kémiai összetétele mangán-oxid, fontos mangán érc, de kevés helyen dúsul műrevaló mennyiségben. Kristályai vékony szálasak, tűszerűek, rostos halmazokat alkotnak. A bemutatott darab kristályai 2 cm-es nagyságúak és marokkói lelőhelyről származnak.

Méret: 6 cm
Pirolúzit, Marokkó
6.500.-Ft

Kobalt kalcit

Kobalt kalcit 2 mm nagyságú kristályainak halmaza a marokkói kvarcit repedésének falán. A ragyogó karakteres lilásvörös színt a kristályrácsba beépült kobalt tartalom okozza.

Méret: 7 cm
Kobalt kalcit
6.500.-Ft

Fluorit kristályaggregátum

Fluorit ásvány kristályos-szemcsés-vaskos kifejlődésben a Velencei hegységből. A szakirodalomban Szűzvári malom néven említett lelőhelyen a 60-as évek végéig folyt az ipari méretű bányászat és képen bemutatott típusú fluorit volt a haszonanyag. Klasszikus gyűjtői csemege, ma már nehezen beszerezhető ritkaság! Gyűjtés 1978-ban.

Méret: 6,5 cm
Fluorit, Velencei hegység
6.900.-Ft

Azurit kristályok

Azurit kristályok marokkói metamorf kvarcit kőzet falán. A ragyogó kék színű, rozettás-gömbös kifejlődésű, fenn-nőtt azurit kristályok mm-es nagyságúak.

Méret: 9 cm
Azurit kristály
6.900.-Ft

Skutterudit

Skutterudit ásvány kristályos szemcsés halmaza rendkívül ritka fenn-nőtt idiomorf kristályokkal, melyek 4-6 mm nagyságúak és alaktanilag a kocka és az oktaéder kombinációi. Lelőhelye Bou Azzer ezüstbánya Marokkóban. A skutterudit nikkel-kobalt ásvány. Közepes hőmérsékletű hidrotermás oldatokból keletkezik, de csak kis mennyiségekben, így bár több lelőhelye is ismert, iparilag nem jelentős.

Méret: 6 cm
Skutterudit kristályok
7.000.-Ft

Danburit kristály

Danburit ásvány szabad lapokkal határolt, oszlopos termetű, szépen fejlett, hibátlan kristálya Madagszkárról. Ritka ásvány, kémiai összetétele kalcium boroszilikát. Termete és megjelenése folytán a topázzal könnyen összetéveszthető, de hasadása rosszabb és fénye is elmarad. Szép darabjai az ásványgyűjtemények büszkeségei.

Méret: 5 cm
Danburit kristály
7.400.-Ft

Barit ásvány

Vékony táblás kialakulású barit kristályok halmaza a marokkói Mibladen lelőhelyről. Az egyébként fehér színű baritot apró, zárványként megjelenő vanadinit kristályok szinezik vörösbarnára. A példány külön érdekessége a piszkosfehér-szürke színű 2-3 mm nagyságú kristályokból álló anglzit kísérőásvány. 2012-es gyűjtés.

Méret: 10 cm
Barit
7.500.-Ft

Molibdenit

Molibdenit (molibdén-szulfid) ásvány nagyon szép, apró lemezes-kristályos halmaza kovásodott anyakőzetben a recski mélyszinti ércesedésből. A ritkább szulfidok közé tartozik, csak meghatározott földtani körülmények közt keletkezik. A stratégiai jelentőségű molibdén fém legfontosabb érce a természetben. Az elektrotechnikában és a kenőanyagok gyártásában nélkülözhetetlen szerepe van. A darab 1988-as gyűjtés, gyűjtők csemegéje, ma nehezen beszerezhető.

Méret: 8 cm
Molibdenit
7.500.-Ft

Tirolit

Tirolit ásvány kristályos szemcsés kialakulásban metamorf kvarcit kőzet felületén. Ritka réz ásvány, kémiai összetétele réz-arzenát. Egyik híres lelőhelye a történelmi Magyarország területén, a felvidéki Libetbánya, ahonnan a bemutatott darab is származik. Reprezentatív gyűjteményi darab.

Méret: 5cm
Tirolit ásvány
7.600.-Ft

Földpát kristály

A földpátok csoportjába tartozó ortoklász (kálium-alumínium szilikát) ásvány monoklin szimmetriájú, jól fejlett, lap gazdag, 6 cm nagyságú ragyogó szépségű kristálya. Gyakori kőzetalkotó ásvány, mikrokristályosan számos mélységi kőzetnek alkotó része, azonban fenn-nőtt kristályai, mint a bemutatott darab is, ritkák. A darab értékét jelentősen növeli a kísérő ásványokként az ortoklász felületét díszítő bipiramisos cirkon és sötét színű szálas egirin. Lelőhely Mount Malosa pegmatit, Malawi.

Méret: 6,5 cm
Ortoklász földpát kristály
7.900.-Ft

Malachit

Malachit ásvány jellegzetes zöld színű, mikrokristályos gömbös-gumós kifejlődésben a namibiai Tsumeb lelőhelyről. Gyűjtés 2006-ban.

Méret: 8 cm
Malachit
8.500.-Ft

Hematit ásvány

Hematit (vérkő) ásvány fémfényű cseppköves-gömbös megjelenésű darabja marokkói lelőhelyről. Kémiai összetétele vas-oxid, a legnagyobb fémtartalmú (7O% körüli) vas ásvány. A vérkő elnevezés onnan származik, hogy vékony lemezekben vörös színben áttetsző.

Méret: 7 cm
Hematit, vérkő
8.500.-Ft

Cerusszit

Cerusszit ásvány 8-15 mm-es nagyságú, fenn-nőtt kristályokból álló aggregátuma Marokkóból. A cerusszit kémiai összetétele ólom-karbonát, ólomérc telepeken gyakori másodlagos ásvány, de több cm nagyságú kristályai ritkák. Érdekesség, hogy nagy törésmutatója miatt a víztiszta kristályokból briliáns csiszolással a gyémánthoz hasonló szépségű és tűzű ékköveket készítenek. Keménysége azonban elmarad a gyémántétól, így nagyon sérülékeny és mindennapi használatra alkalmatlan. A darab különlegessége a középen elhelyezkedő barnás színű, második generációs, eltérő keletkezésű, szintén cerusszit kristálycsoport.

Méret: 5,5 cm
Cerusszit
8.500.-Ft

Galenit kristályok

Galenit (ólom-szulfid) ásvány szépen fejlett, fenn-nőtt kristályainak halmaza kvarc kristályok kíséretében. A kristályok két formának, a kockának és az oktaédernek a kombinációi, a legnagyobb kristály 1 cm élhosszúságú. A darab lelőhelye a méltán híres bulgáriai Madan színes fém bányája, ahonnan a világ alakban leggazdagabb galenit kristályai kerülnek elő. Fontos ólomérc, félvezető tulajdonsága miatt az elektronikai iparban és hadiiparban is széles körben felhasználják. Kiváló gyűjteményi darab.

Méret: 9 cm
Galenit kristályok
8.600.-Ft

Villiaumit kristály

Villiaumit egykristály. Kémiai összetéteée nátrium-fluorid, a világ egyik legritkább ásványa. Jelenleg csak néhány lelőhelye ismert, az egyik a Chibiny tundrák a Kola félszigeten, Oroszországban van, ahol magas Na tartalmú kőzetek kíséretében fordul elő.
A kristály nagysága 1,6 cm.

Méret: 1,6 cm
Villiaumit ásvány
8.600.-Ft

Hegyikristály geoda

Hegyikristály geoda. Két félre pattintott, két egymással tökéletesen (hiány nélkül) összeillő félből álló geoda. Az üregben víztiszta, jól fejlett 2-5 mm nagyságú kvarc kristályok százaiból álló aggragátum található.
Lelőhely Atlasz hegység, Marokkó.

Méret: A geoda átmérője 7 cm
Hegyikristály geoda
8.700.-Ft

Cavansit ásvány

Cavansit ásvány ragyogó kék oszlopos-tűs kristályai 2 cm-es nagyságú pamacsszerű halmazt alkotnak az indiai vulkáni kőzet üregének falán fenn-nőve. Nagyon ritka ásvány, kémiai összetétele kalcium-vanádium szilikát. Legjobb lelőhelye az indiai Poonah, ahol egyéb zeolitokkal, pl. sztilbittel együtt fordul elő.

Méret: 5 cm
Cavansit ásvány
9.500.-Ft

Berthierit

Berthierit ásvány acélkék tűs szálas kifejlődésű kristályokban. Kémiai összetétele vas-antimon szulfid. Ritka ásvány, kevés lelőhelyről ismert. Legszebb darabjai, mint az itt bemutatott is, Erdélyből, a máramaros megyei Herzsabányáról származnak, mely lelőhely világhírű különleges ásványtársulása miatt. Kiváló gyűjteményi példány.

Méret: 9 cm
Berthierit ásvány
9.500.-Ft

Wolframit ásvány

Wolframit ásvány több cm nagyságú kristályaggregátumai greizenesedett gránitban zinnwaldit és stolzit ásványok kíséretében. A pneumatolitos ón-wolfram formáció gyűjteményi kabinet darabja. Lelőhely Zinnwald, Németország.

Méret: 6 cm
Wolframit gránitban
9.500.-Ft

Antimonit

Antimonit ásvány zömök-oszlopos, véglapokkal rendelkező kristályainak halmaza Erzsébetbányáról, mely az antimonitnak egyik legkiválóbb lelőhelye a világon. A kristályok magysága 2-4cm, rajtuk több helyen markazit kristályok nőttek fenn. A darab 1988-as gyűjtés, kiváló gyűjteményi darab, ma már nehezen beszerezhető ritkaság.

Méret: 6 cm
Antimonit
9.600.-Ft

Meteorit

Vas-nikkel összetételű meteorit darab a híres 1947-es Sihote Aliny meteorit hullásból. Nagysága 1,7 cm, tömege 3,2 gramm. A meteor eredetileg 120 tonna tömegű lehetett és a becsapódáskor szétrobbant, darabjai egy 40X15 km nagyságú pásztában érték el a Föld felszínét.

Méret: 1,7 cm
Meteorit
9.800.-Ft

Ametiszt kristályok

Ametiszt kristályhalmaz Mexikóból. A kristályok 4-5 cm-es nagyságúak, oldalukon merőlegesen 3-4 mm nagyságú második generációs kristályok nőttek, melyek mintegy kaktusz szerűen körbeölelik a nagy első generációs kristályokat. Innen kapta ez a rendkívűl látványos világhírű előfordulás a kaktusz ametiszt nevet.

Méret: 6 cm
Ametiszt
9.800.-Ft

Vivianit kristályok

Vivianit ásvány oszlopos-szálas formájú, tökéletesen fejlett, nagyméretű, 6 cm nagyságot elérő pompás kristályainak halmaza. Lelőhely Bolívia. A vivianit kémiai összetétele vas-foszfát, ipari jelentősége elhanyagolható, nem ritka ásvány, de többnyire kis mennyiségben lokálisan keletkezik, nagy méretű jól fejlett kristályi ritkák.

Méret: 7 cm
Vivianit kristálycsoport, Bolivia
9.800.-Ft

Pirit kocka

Kocka alakú pirit kristályok szerpentinit kőzetben. A kristályok élhossza 9 és 18 mm, a darab abban a természetes állapotában és formájában van, ahogy 2002-ben a bányában megtaláltuk. Lelőhely a spanyolországi Navajun, ahol a piritnek egyedülállóan szép előfordulása ismert.

Méret: 7 cm
Pirit kristály anyakőzetben
9.900.-Ft

Kermezit

Kermezit ásvány szálas-tűs kristályainak halmaza szemcsés antimonitra települve. Az egyes kristályok hossza meghaladja a cm-es nagyságot. Ritka antimon tartalmú ásvány, jellegzetes vörös kristályai oxidáció útján keletkeznek. A darab a felvidéki Kis-Kárpátok egy középkori bányájának meddőhányójáról került elő 2011-ben Pernek város közelében. Gyűjtők csemegéje.

Méret: 7 cm
Kermezit kristályok
13.800.-Ft

Vanadinit kristályok

Vanadinit ásvány fenn-nőtt, hatszöges szimmetriájú táblás termetű kristályainak halmaza. A legnagyob kristályok nagysága 7 mm. Kémiai összetétele ólom-vanadát, a legfontosabb vanadium tartalmú tartalmú ásvány a földkéregben. A bemutatott darab az ásvány klasszikus lelőhelyéről, a marokkói Mibladenből származik, ahonnan a föld leglátványosabb kristályai kerültek elő. Kísérő ásvány a fekete színű mangán tartalmú romanechit.

Méret: 7 cm
Vanadinit
14.600.-Ft

Auripigment

Auripigment ásvány cm nagyságú, pompás szépségű, lemezes-szálas kristályainak kötegei telér kőzet falán fenn-nőve. A ritkább arzén tartalmú ásványokhoz tartozik, a hidrotermás kiválások alacsony hőmérsékletű fázisának jellemző tagja. Reprezentatív gyűjteményi darab. Lelőhely Kina.

Méret: 6 cm
Auripigment ásvány
14.600.-Ft

Termésantimon

Antimon kristály. A természetben elemi állapotban előforduló kristályos-szemcsés szerkezetű fém antimon. Kémiai összetételében 3-5 % mennyiségben gyakran arzént tartalmaz. Nagyon ritka ásvány, csak néhány lelőhelye ismert a Földön, mind ipari jelentőség nélkül. Lelőhely Pribram, Csehország.

Méret: 5,3 cm
Termésantimon
14.800.-Ft

Króm diopszid kristály

Króm diopszid ásvány, jelentős mennyiségű krómot tartalmazó kalcium-magnézium szilikát. A ragyogó zöld színét, amely miatt a drágakő és ékszeriparban is kedvelt nyersanyag a króm tartalom okozza. Nagy tisztaságú átlátszó darabjai a smaragd és az alexandrit árát is meghaladják. Ritkaság! Lelőhelye Kelet-Szibéria, Jakutföld.

Méret: 6 cm
Króm diopszid ásvány
15.800.-Ft

Staurolit

Staurolit ásvány oszlopos termetű kristályai a kola félszigeti csillámpalában. A staurolit kémiai összetétele alumínium-szilikát, magas nyomású és nagy hőmérsékletű metamorf folyamatok során keletkezik. A darabon középen egy kereszt alakú jellegzetes átnövéses ikerkristály figyelhető meg. A nagyobb egyed hossza 4,5 cm. Ritkaság!

Méret: 6,5 cm
Staurolit iker kristály
18.500.-Ft

Kianit ásvány

Kianit (disztén) ásvány búzavirág kék, oszlopos kifejlődésű kristályainak halmaza Brazíliából. Jellegzetes metamorf ásvány, agyagos üledékek nagy nyomáson bekövetkező átalakulása során keletkezik. Kémiai összetétele alumínium szilikát. Régi elnevezése (disztén: kétféle erősségű) arra a fizikai tulajdonságára utal, hogy keménysége változó. A kristálytani hossztengellyel párhuzamosan más mint arra merőlegesen. A kristályok hossza a bemutatott darabon eléri a 10 cm-t, a fehér színű kísérő ásvány kvarc.

Méret: 12 cm
Kianit
18.600.-Ft

Asztrofillit ásvány

Asztrofillit ásvány bronz barna színű lemezes kifejlődésű kristályokban. Bonyolult kémiai összetételű, ritka stratégiai fémeket(titán, cirkónium,nióbium) tartalmazó szilikát ásvány. Leglátványosabb darabjait alkáli kőzetek (szienit) pegmatitjaiban találják, ahol megvan a lehetőség a kristályok növekedéséhez. Ilyen a bemutatott darab is, mely az oroszországi Kola félszigetről származik.

Méret: 8,5 cm
Asztrofillit
19.500.-Ft

Egirin kristálycsoport

A piroxének csoportjába tartozó egirin ásvány 2-4 cm nagyságú, oszlopos termetű, szépen fejlett kristályai ortoklász, füstkvarc és cirkon kíséretében. Lelőhely Mount Malosa pegmatit, Malawi köztársaság. A darab reprezentatív kiváló iskola példa a pegmatitos kristályosodás megfigyelésére, tanulmányozására.

Méret: 7 cm
Egirin, ortoklász, füstkvarc
19.500.-Ft

Vanadinit barittal

Táblás termetű barit kristályok rozetta szerű halmazán fenn-nőtt hatszöges szimmetriájú, 2-3 mm nagyságú vanadinit kristályok százai. Rendkívűl esztétikus nagyméretű dekoratív gyűjteményi darab. A két ásvány együttes előfordulásának klasszikus és szinte egyedüli lelőhelye Marokkó, ahonnan ez a példány is származik.

Méret: 14X7 cm
Vanadinit kristályok bariton
19.800.-Ft

Zafír kristály

Zafír ásvány. Madagszkári drágakő bányából származó természetes alakú, hatszöges szimmetriájú, oszlopos termetű egykristály. Különleges ritkaság! További megmunkálásra, csiszolásra alkalmas minőségű.

Méret: 27x19 mm
Zafír kristály
19.800.-Ft

Lapis lazuli ásvány

Lapis lazuli, más néven lazúrkő. Ékkőként, díszítőkőként, festék alapanyagként az egyiptomi birodalom óta része az emberi kúlturának. Jellegzetes kék színe egyedülálló az ásványvilágban. A bemutatott darab drágakő minőségű és afgán lelőhelyről származik. Nyers, megmunkálatlan állapotban van, úgy ahogy a természetben előfordul. A szürkés színű kísérő ásvány földpát, a fémes csillogású aranysárga szemcsék pirit zárványok.

Méret: 10,5 cm
Lapis lazuli
19.900.-Ft

Krokoit kristályok

Krokoit ásvány ragyogó vörös színű kristályainak halmaza barna limoniton. A kristályok üvegfényűek, vékony tűs termetűek, 6-8 mm hosszúságúak, szabálytalan elrendeződésűek. A krokoit ritka ásvány, kémiai összetétele ólom-kromát (PbCrO4). Képződése ólomérctelepek oxidációs övéhez kötődik. Legszebb példányai Tasmániából kerülnek elő, ahonnan ez a darab is származik.

Méret: 8,5 cm
Krokoit
19.900.-Ft

Eudialit szienitben

Eudialit kristályok szienit kőzetben. Az eudialit nagyon ritka cirkónium tartalmú szilikát ásvány, pompás színe miatt csiszolva az ékszeriprarban is keresett nyersanyag. Kialakulása magas nátrium tartalmú mélységi kőzetekhez kötött, gyakorlatilag a földkéreg Na anomáliáinak az indikátora. Egy ilyen hely az oroszországi Kola-félszigeten lévő Kibiny ősmasszívum, ahol eredetileg 40 km mélyen keletkezett kőzetek vannak a felszínen és ahonnan ez a darab is származik.Kísérő ásványok nefellin, egirin. Különösen szép nagyméretű darab.

Méret: 8 cm
Eudialit ásvány
21.500.-Ft

Nemesopál kőzetben

Ragyogó kék színű nyers ausztrál nemesopál anyakőzetben. A legszebb és legértékesebb opál változat. Extra minőség, további megmunkálásra és ékszeripari felhasználásra alkalmas.

Méret: 3,5 cm
Nemesopál
22.500.-Ft

Atakamit ásvány

Atakamit ásvány szépen fejlett, oszlopos termetű fenn-nőtt kristályainak rozetta szerű halmaza Chiléből származó vulkáni kőzeten. Kémiai összetétele réz-klorid-hidroxid. Kialakulásának a száraz éghajlat kedvez, nevét a dél-amerikai Atacama sivatagról kapta, ahol rézérctelepek oxidációs zónájában több helyen is előfordul.

Méret: 11cm
Atakamit kristályok
24.500.-Ft

Apatit kristály

Apatit ásvány (kalcium-foszfát) zöldeskék színű, oszlopos termetű, szabályos kristálya szemcsés-tömeges kialakulású kalcitban. A kristály nagysága 3,5 cm. Lelőhely az oroszországi Koola félsziget Khibiny ősmasszívuma, ahol a földkéreg legjelentősebb nátrium anomáliája található eredetileg 30-40 km mélyen keletkezett kőzetekkel a felszínen, és melyhez számos különleges és ritka ásvány társul. Ilyen a képen látható reprezentatív apatit példány is.

Méret: 10 cm
Apatit kristály
24.500.-Ft

Piromorfit kristályhalmaz

Piromorfit ásvány (ólom-foszfát) fenn-nőtt, 2-4 mm nagyságú, oszlopos termetű kristályainak ragyogó zöld színű halmaza telér kvarc kőzeten. Nagyon szép! Lelőhely Guangxi Zhuang terület, Kína.

Méret: 13 cm
Piromorfit kristályok
34.500.-Ft

Vissza az oldal tetejére

Ásványbolt

8360 Keszthely, Kossuth u. 8. (sétáló utca)

Ásványbolt budapesti áruátvételi pontja és árubemutatás előzetes egyeztetéssel.

Budapest, Széna tér, Hattyú Ház

Tel.: +36 (30) 273-7823
E-mail: asvanykeszthely@gmail.com
Bolti telefon: +36 (30) 163-4505

Nyitva tartás

Egész évben NYITVA!

Hétfőtől péntekig: 9.30-17.30
Szombaton: 9.30-13.30

A fentitől eltérő időpontokban is nyitva tartunk, előzetes egyeztetés után.