Kövületek, fossziliák

Élőlények megkövesedett maradványai. Fossziliák, kövületek. Kövesedett fatörzs, kövesedett csigaház, kőbél.

Cápafog medál

Cápafog medál. Eocén korú, kiváló tartású, kb. 50 millió éves cápafog nyakláncmedálként kialakítva. Lelőhely a híres khourigbai (Marokkó) foszfátbánya, ahol a foszforban gazdag földtani körülmények eredményeként az eredetivel gyakorlatilag egyező állapotban maradtak meg a fogak. Az ár egy darabra vonatkozik!

Méret: 35 mm
Cápafog kövület medál
1.600.-Ft

Ortoceras váz mészkőben

Ortoceras váz kövülve a marokkói kb. 400 millió éves mészkőben. Az Orthoceratidaek családján belül a Nautiloidea alrendbe tartozó kihalt lábasfejü (Cephalopoda). A háza egyenes hengerded v. megnyúlt gömbalakú. A cambrium időszaktól a triász időszakig éltek a tengerekben.
Legközelebbi ma is élő rokonaik a Nautilusok. A bemutatott darab remek tartású kövület, jól látszanak a kamrákat elválasztó falak.

Méret: 9 cm
Ortoceras fosszília
2.500.-Ft

Ammonitesz kövület medál

Ammoniteszek 160 millió éves kövületeiből csiszolt kör és szív alakú medálok.

Méret: 3.5-4cm
Ammonitesz medál
2.600.-Ft

Ammonitesz fosszília

Ammonitesz felső júra korú megkövesedett háza 155 millió éves mészmárga kőzetben. Lelőhely Drügendorf Németország.

Méret: 6 cm
Ammonitesz fosszília
2.900.-Ft

Tengeri sün vázak

100 millió évvel ezelőtt élt 2-3 cm nagyságú tengeri sünök kövesedett maradványai a pénzesgyőri (Bakony hegység) kréta korú mészkőből. A lelőhely külön földtani érdekessége a kövületek héjában dúsúló foszfát, mely akár 40%-ot is elérhet.

Méret: 6 cm
Tengeri sün fosszília
3.700.-Ft

Tengeri sün kövület

Eocén korú tengeri sün fosszilia kiváló tartásban Madagaszkárról.

Méret: Átmérő 6,5 cm.
Tengeri sün kövület
3.900.-Ft

Tengeri liliom fosszília

Tengeri liliom (Saccocoma pectinata) 2 példányának 150 millió éves maradványa a solnhofeni (Németország) mészpalában.

Méret: 12 cm
Tengeri liliom
3.900.-Ft

Pleuroceras spinatum

Az ammoniták családjába tartozó Pleuroceras spinatum egy példányának tökéletes épségben megmaradt kövesedett háza a földtörténeti júra korból. A kb. 170 millió évvel ezelőtt élt állat vázát finomszemcsés mélytengeri agyagos üledékes kőzet zárta magába, mely 1500-2000 méteres mélységben keletkezett és a fosszilizálódás feltételeit tökéltesen biztosította. Lelőhelye Drügendorf, Bajorország.

Méret: 4,5 x 3,3 cm
Pleuroceras spinatum
4.500.-Ft

Trilobita

Trilobita ősrák 450 millió éves kambriumi kövesedett váza marokkói konglomerátumból. A darab értékét növeli kiváló tartásfoka és az, hogy sérülés nélkül került elő a konglomerátumból.

Méret: 9 cm.
Trilobita ősrák
4.600.-Ft

Cápafog fosszília

Kiváló megtartású felső kréta korú, kb. 60 millió éves őscápafog (Otodus Obliquus) kövület a híres khourigbai (Marokkó) foszfát lelőhelyről. A fog nagysága 5cm, csúcsán a használat következményeként enyhe kopás figyelhető meg.

Méret: 8 cm
Cápafog fosszília
4.800.-Ft

Mosasaurus fog

Mosasaurus fog kövület. A felső krétában kb. 80 millió évvel ezelőtt élt, mára kihalt tengeri ragadozó hüllő (Mosasaurus beaugei) tökélestes épségben megmaradt foga a khourigbai (Marokkó) foszfát telepről. Az egykori tengerpart halászmadarainak ürülékéből keletkezett néhol 100 m vastagságot is meghaladó foszfát összlet biztosította a kövület képződés feltételeit, olyannyira, hogy a fogzománc is gyakorlatilag eredeti állapotában van.

Méret: A fog nagysága 4 cm
Mosasaurus fog
4.900.-Ft

Háromkaréjú ősrák

A ritka háromkaréjú ősrákokhoz tartozó Ellipsocephalus hoffi faj 510 millió éves kövült példánya a csehországi középső kambriumi Jince formációból. Viszonylag kisméretű ősrákok voltak 15-30 mm nagysággal, fejlemezükön szemek nem találhatóak, így feltehetően vakok voltak és a tengeri iszapa fúródva éltek, ott keresték táplálékukat. A perm időszak végén történt nagy kihalási hullám, amelyben egyébként a tengeri fajok mintegy 95%-a kipusztult, őket is lesodorta az élet színteréről. Az állat nagysága 25! mm.

Méret: 6,3 cm
Háromkaréjú ősrák
5.500.-Ft

Ammonitesz medál

Ammonitesz megkövesedett vázából készült medál. A földtörténeti jura korban élt állat házának kettévágott, polírozott felületű metszetén tökéletesen látszik a kamrák szerkezete.
A kamrákban lévő gáz nyomásának változtatásával km-es mélységeket tudtak sűllyedni vagy emelkedni a tengerben, közben több 100 atmoszférás nyomásváltozást sérülés nélkül átvészelni.
A foglalat ródiumból készült.

Méret: 5 cm
Ammonitesz medál
5.900.-Ft

Tölgyfa levél kövület

Miocén korú (szarmata emelet), 12 millió éves tölgyfa fosszílis levele diatómapala elválási felületén. A levél tökéletes megtartású, nagysága 7 cm, lelőhely Erdőbénye, Liget major.
A szarmata földtörténeti kor elején csökkent sósvízi sekély tenger borította a területet, melynek medencéje a fokozódó vulkáni tevékenység hatására részlegesen feltöltődött és szigetekkel tagolt lagunás tóvidékké alakult. A vulkáni utóműködést kísérő hévforrások később megnövelték a víz kovasav tartalmát, ezért a tavakban és parti
öblökben milliárd számra szaporodtak el a kovavázú algák, melyek ezredmilliméter nagyságúak voltak. Pusztulásuk során egymásra hulló páncélkáikból keletkezett a diatómapala, mely a vízbe hulló leveleket magába zárta. A juhar, szíl, gyertyán és tölgy félék leveleinek jelenlétéből mediterrán környezetre lehet következtetni forró száraz nyárral és téli csapadékkal.

Méret: 12 cm
Tölgyfa levél fosszília
5.900.-Ft

Ammonitesz kövület

Jura kori ammonitesz kövesedett váza kiváló tartásban Madagaszkárról. A félbe vágott polírozott felületen remekül látszanak a kamrákat elválasztó falak.

Méret: 8cm
Ammonitesz kövület
6.800.-Ft

Knightia őshal

Knightia kövület. A mintegy 50 millió évvel ezelőtt a földtörténeti eocén korban, a mai Észak Amerika területén tavakban és folyókban élt hal faj egy példányának fosszilis maradványa. A ma élő heringekkel rokonságban lévő knightiák legszebb példányait a tavi ülledékképződés során keletkező réteges-palás szerkezetű aleurolit kőzet rejti.
A tetem nagysága 3,5 cm. Lelőhely Green River formáció, Wyoming, USA.

Méret: 8 cm.
Knightia őshal
7.500.-Ft

Fosszílis korall telep

150 millió ével ezelőtt élt korall telep kövesedett maradványa a marokkói Atlasz hegységből. A csiszolt és polírozott felületen tökéletesen látszik a korall telepekre ma is jellemző szerkezet.

Méret: 11 cm
Korall telep kövület
7.800.-Ft

Piritesedett ammonitesz ház

Egy geokémiai-földtani jelenség látványos megjelenése a jura korú Ammoniteszek házán. Az eredetileg meszes kalcium karbonát ház a fosszilizálódás során az ionvándorlás hatására aranysárga piritté (vas szulfid) alakult. A darab érdekessége, hogy több egyed pirites háza, illetve ház töredéke van egymás mellett és egymáson, ami alapján part közeli üledékképződési körülményekre lehet következtetni.

Méret: 6 cm
Ammonitesz ház pirittel
8.500.-Ft

Ammonitesz fülbevaló

Ammoniteszek 150 millió éves kövült maradványaiból készült fülbevaló ékszer. Az egykori élőlény házának metszete csiszolt, polírozott felületű és ezüst foglalatba van ágyazva, az akasztó szintén ezüst. Dekoratív különleges darab.

Méret: 2,8 cm akasztó nélkűl
Ammonitesz fülbevaló
8.700.-Ft

Belemnitesz kövület

170 millió évvel ezelőtt élt, mára kihalt Belemnitesz faj egy példányának 9 cm hosszúságú kövült vázát tartalmazó mészkő. A korabeli tengerekben nagy számban élő, fejlábúakhoz tartozó belemniteszek hosszúkás cső alakú szilárd házukba húzódtak veszély esetén. Ezek az ellenálló házak megmaradtak a kövületképződés során, míg a lágy részek eltűntek. Ma is élő távoli rokonaik a tintahalak. Lelőhely Krakkó Lengyelország, kor: felső júra oxfordi emelet.

Méret: 10cm
Belemnitesz kövület
9.500.-Ft

Kavics fogú hal kövület

Ritka fosszília! 80 millió éves kavics fogú hal állkapcsának kövesedett maradványa marokkói foszfátban. A legnagyobb fogak több, mint 1 cm nagyságúak, a fosszília tartásfoka kiváló.

Méret: 8 cm
Kavics fogú hal állkapcsának fosszilis darabja
9.500.-Ft

Tálak fossziliás mészkőből

Marokkói devon korú, kövesedett ortoceras vázakat tartalmazó mészkőből csiszolt különféle alakú, funkciójának megfelelően használható tálak.

Méret: Átmérő 30 cm
Mészkő tál
9.800.-Ft -tól

Páfrányfa levél fosszília

Páfrányfák levelének és szárának 260 millió éves kövesedett maradványai a lengyelországi katowiczei perm időszaki feketeszén összletből. A Páfrányfa, latin nevén Pecopteris a kora karbon kortól mintegy 70 millió éven keresztül élt a földön csaknem változatlan formában, mérete hatalmas volt, a 4 m-es magasságot is meghaladta.

Méret: 15 cm
Páfrány levél kövület
12.500.-Ft

Phacops rana ősrák

Phacops rana trilobita faj pazar tartásban megmaradt 400 millió éves fosszilis maradványa Marokkóból. A devon mészkőben tökéletesen megőrződtek az 5 cm hosszú állat szelvényei és a szemeken lévő pontocskák.

Méret: 9 cm
Phacops rana ősrák
14.900.-Ft

Pikkelyfa termés kövület

Pikkelyfa, tudományos nevén Lepidodendron termésének fosszilis maradványa a lengyelországi perm korú feketeszén törési felületén. A Korpafüvekhez tartozó Lepidodendron fa nagyságú, sűrű levélzetű növény volt, törzse elérte az 1 m átmérőt és egész erdőségeket alkotott. Ma is élő rokonai apró fűnemű növények.

Méret: 11 cm
Lepidodendron fosszília
14.900.-Ft

Féregnyom

Feltehetően féregtől származó mászásnyom a 150 millió éves solnhofeni (Németország) mészpala réteglapjának felületén. A lelet a megkövesedett egykori tengerfenék egy darabja, melyen az állat valószínűleg utolsó mozdulatainak lenyomata örökítődött meg. Ebben a méretben és teljességben ritkaság.

Méret: 27 cm
Kövesedett féreg mászásnyom
15.000.-Ft

Dactyloceras kövület

Tökéletes tartású Dactyloceras fosszilia a világhírű holzmadeni (Németország) 180 millió éves júra (liász) kori fekete pala formációból. A mára kihalt Dactylocerasok az Ammoniták csládjába tartoznak, fénykoruk a júra időszakra tehető, amikor rendkívűl népes populációt alkottak a tengerekben. Kövesedett meszes házuk néhol kőzetalkotó mennyiségben halmozódott fel.
Masterpiece!!

Méret: 16x13 cm
Dactyloceras fosszília
15.900.-Ft

Dactyloceras Ammonita

Az Ammoniták családjába tartozó
Dactyloceras faj 180 millió éves kövesedett példánya lengyelországi júra korú mészkőben. A tökéletes állapotban, egészben megmaradt hibátlan példány fajának különösen nagyra nőtt képviselője volt, átmérője 12 cm, mely ritkaság. A darab értékét nagymértékben növeli, hogy az anyakőzetben néhány más, kisebb termetű Ammonitesz faj fosszílis háza is megfigyelhető Belemniteszek kíséretében.

Méret: 13 cm
Dactyloceras fosszília
24.500.-Ft

Háromszög kagyló kövület

Különösen szép tartású 170 millió éves Trigonia costata kagyló kövesedett maradványa a középső júra korú sengenthali(Németország) tengeri mészkőben. A faj különös tudományos jelentőséggel bír, mivel az élő kövületek szűk táborába tartozik. A ma élő egyedek megegyeznek az évmilliókkal ezelőtt élt őseikkel, gyakorlatilag az elmúlt 150 millió évet változás nélkül vészelték át. A kagyló mérete 6,3!!! cm. A darab további érdekessége, hogy a korabeli fauna számos ammonitesz, csiga, kagyló és pörgekarú, fejlábú egyede is képviseli magát.

Méret: 13 cm
Háromszög kagyló (Trigonia) kövület
24.800.-Ft

Macrocephalites

Az Ammoniteszek családjába tartozó Macrocephalites faj tökéletes épségben megmaradt kövesedett háza júra mészkőben. A ház átmérője 11 cm, kora 150 millió év, lelőhely Lengyelország. A kőzetben 3 másik kisebb egyed háza is megfigyelhető.

Méret: 14 cm
Macrocephalites
24.900.-Ft

Vissza az oldal tetejére

Ásványbolt

8360 Keszthely, Kossuth u. 8. (sétáló utca)

Ásványbolt budapesti áruátvételi pontja és árubemutatás előzetes egyeztetéssel.

Budapest, Széna tér, Hattyú Ház

Tel.: +36 (30) 273-7823
E-mail: asvanykeszthely@gmail.com

Nyitva tartás

Egész évben NYITVA!

Hétfőtől péntekig: 9.30-17.30
Szombaton: 9.30-13.30

A fentitől eltérő időpontokban is nyitva tartunk, előzetes egyeztetés után.