Ásványok

Ásványok, különlegességek, gyűjteményi darabok nagy választékban a keszthelyi üzletben.

Fuchsit

Fuchsit ásvány. A csillámok családjába tartozó muszkovit változat. Jellegzetes zöld színét a króm tartalom okozza. Lelőhely Brazília.

Méret: 4 cm
Fuchsit ásvány
1.600.-Ft

Terméskén

Terméskén ásvány vulkáni utóműködés során keletkezett kristályos-szemcsés halmaza Boliviából.

Méret: 5,5cm
Ternéskén ásvány
2.200.-Ft

Hematit ásvány

Hematit (vérkő) ásvány fémfényű cseppköves-gömbös megjelenésű darabja marokkói lelőhelyről. Kémiai összetétele vas-oxid, a legnagyobb fémtartalmú (7O% körüli) vas ásvány. A vérkő elnevezés onnan származik, hogy vékony lemezekben vörös színben áttetsző.

Méret: 6 cm
Hematit
2.700.-Ft

Ametiszt kristályok

Ametiszt kristályhalmazok különféle méretben Brazíliából, Uruguayból. A részletek fül alatt megjelenő fotókon balról jobbra haladva a következő ametiszt kristálycsoportok vannak:
1. A darab mérete 8cm, az egyeskristályok 1-1,5 cm-esek. Drágakő minőségű darab Uruguayból, ára 9800 Ft.
2. A darab nagysága 5 cm, az egyes kristályok mérte 1 cm. Lelőhely Uruguay, ára 4900 Ft.
3. 7 cm nagyságú darabon 1,5 cm-es kristályok. Lelőhely Brazília, ára 3600 Ft.
4. 8 cm-es darab 1 cm-es kristályokkal Brazíliából. Ára 4800 Ft.
5. A darab 6 cm, az egyes kristályok centiméteresek. lelőhely Brazília, ára 2800 Ft.
6. 5 cm méretű darab 1,5-3 cm-es kristályokkal Brazíliából. Ára 5500 Ft.

Méret: 4-50cm
Ametiszt kristálycsoport
2.800.-Ft -tól

Pirit

Pirit ásvány ragyogó fényű, szépen fejlett szabályos kristályainak halmaza Peruból. A kristályok 4-8mm nagyságú pentagondodekaéder és kocka kombinációjából összeállt formák. Az ásványt a köznyelv gyakran a bolondok aranyának is nevezi, mivel a XIX. századi amerikai aranyláz idején a még kevésbé tapasztalt aranyásók gyakran összetévesztették az igazi termésarannyal.

Méret: 4cm
Pirit kristályok
2.900.-Ft

Kovellin

Kovellin (rézindigó) ásvány remek kék színű kristályos szemcsés kifejlődésben perui lelőhelyről. Kémiai összetétele réz-szulfid, rézérctelepek oxidációs zónájában fordul elő, ahol különféle réz ásványokból keletkezik többnyire másodlagosan. A bemutatott darabon a kovellint kalkopirit kíséri, melynek felülete interferencia jelenség miatt vöröses színű.

Méret: 5 cm
Kovellin
2.900.-Ft

Lítiumcsillám

Lepidolit, más néven lítiumcsillám lilás színű egymásra rétegződő lemezei, ahogy a természetben megtalálható. A leggyakoribb litium ásvány a földkéregben, mely gazdasági szempontpól is jelentős, mivel az üveg- és zománcgyártásban nélkülözhetetlen litium fő forrása. Gránitpegmatitokban keletkezik más litiumtartalmú ásványokkal, berillel, topázzal, turmalinnal. Reprezentatív, gyűjteménybe illő darab.

Méret: 8 cm
Lepidolit, lítiumcsillám
3.000.-Ft

Dendrit

Pompás, 6 cm nagyságot elérő remek rajzolatú dendrites vas-oxid (limonit) kiválás a híres solnhofeni mészpala repedéséből. Ez a kőzet egyedülálló tengeri faunát bemutató fossziliáiról és a repülő gyik (dinoszaurusz) kövületeiről híres.

Méret: 11x8.5 cm
Dendrit
3.500.-Ft

Aragonit ásvány

Aragonit ásvány oszlopos termetű ikerkristályainak halmaza Marokkóból. Kémiai összetétele kalcium-karbonát, eredeti színe fehér, vagy víztiszta. A képen szereplő darab vörösbarna színét a zárványként jelen levő finom eloszlású limonit idézi elő. A kristály egyedek nagysága 1-2 cm közötti.

Méret: 5 cm
Aragonit kristályok
3.600.-Ft

Tirolit

Tirolit ásvány kristályos szemcsés kialakulásban kvarcit felületén. Ritka réz ásvány, kémiai összetétele réz-arzenát. Egyik híres lelőhelye a történelmi Magyarország területén, a felvidéki Libetbánya, ahonnan a bemutatott darab is származik. Reprezentatív gyűjteményi darab.

Méret: 5x5 cm
Tirolit ásvány
3.600.-Ft

Kromit szerpentinben

Kristályos-szemcsés kromit (króm-vas oxid) ásvány egyenletes hintésként szerpentinit kőzetben. Lelőhely Albánia. A kromit karakterisztikus ásvány, kizárólag bázisos mélységi magmás kőzetekben keletkezik az un. előkristályosodás során. A legfontosabb krómérc, jelentős ipari nyersanyag.

Méret: 4,5 cm
Kromit ásvány szemcséi szerpentin kőzetben
3.600.-Ft

Citrin kristály

Citrin ásvány aranysárga színű, csiszolatlan, egy csúcsban végződő természetes alakú kristálya. Az egyik leglátványosabb kvarc változat, a gyűjtők kedvence, szép sárga átlátszó darabjait féldrágakőként tartják számon. A bemutatott darab Brazíliából származik, ahol nagyobb mennyiségben bányásszák. A citrinnek kiemelkedő szerepe van az ezoterikában, a napfonat csakra köve, ahol a lelki nyugalom és kiegyensúlyozottság elérésében segít.

Méret: 5cm
Citrin kristály
3.700.-Ft

Azurit a Mecsekből

Ragyogó kék színű, tűs-oszlopos azurit kristályok fenn-nőve a mecseki mészkő repedéseinek falán. Lelőhely Mecsek-hegység kozári kőfejtő.

Méret: 4 cm
Azurit kristályok
3.900.-Ft

Magnetit ásvány

Magnetit ásvány oktaéder formájú, szépen fejlett fenn-nőtt kristályai a Bolíviából származó savanyú vulkáni kőzet repedésének falán. Az egyes kristályok mérete 3-8 mm.

Méret: 5,5 cm
Magnetit oktaéderek
3.900.-Ft

Krizokolla

Krizokolla féldrágakő vaskos tömött kifejlődésben, nyers, megmunkálatlan állapotban, miként a természetben előfordul. Kriptokristályos réz-szilikát, jellegzetes kékeszöld színe miatt az ékszeripar keresett köve. Fontos szerepe van az ezoterikus nemeskőgyógyászatban is. A darab lelőhelye Peru.

Méret: 4 cm
Krizokolla ásvány
4.000.-Ft

Epidot

Epidot kristályok 6-7 mm nagyságú, pamacsszerű-rozettás csoportjai marokkói metamorf kőzeten fenn-nőve.

Méret: 7,8 cm
Epidot
4.300.-Ft

Rodokrozit ásvány

Rodokrozit (mangán-karbonát) ásvány nyeregszerűen hajlott, fenn-nőtt romboéder alakú kristályokban, ahogy a tankönyvekben meg van írva. Klasszikus lelet az erdélyi Kapnikbányáról, gyűjtés 1986. Ragyogó rózsaszínét a mangán tartalom okozza.

Méret: 4 cm
Rodokrozit kristályok
4.500.-Ft

Azurit

Kristályos-szemcsés kialakulású indigókék színű azurit ásvány fenn-nőtt, 1-2 mm nagyságú kristályokkal. A barna színű kísérő ásvány barit. Lelőhely Marokkó.

Méret: 5,5 cm
Azurit
4.600.-Ft

Termésréz

Termésréz ágas-bogas kifejlődésben, ahogy a nagy könyvben le van írva. Ez a klasszikus példány hazánknak egyetlen méltán világhírű ásványlelőhelyéről, Rudabányáról származik. A példány egy kisebb lelet része, mely 1986-ban, néhány hónappal a bánya végleges bezárása előtt került elő. A jellegzetes zöld patinával bevont rézet breccsiás dolomit kíséri. Ma már nem gyűjtehő ritkaság.

Méret: 4,5 cm
Termésréz Rudabánya
4.800.-Ft

Kalcit fluorittal

Kalcit (kalcium-karbonát) ásvány csodaszép, 4 cm nagyságú szkalenoéder formájú kristálya barna színű fluoriton fenn-nőve. A fehér színű kísérő ásvány a nyeregszerűen hajlított romboédereket alkotó dolomit. Klasszikus gyűjteményi darab, lelőhely Berbes, Spanyolország.

Méret: 5cm
Kalcit és fluorit
4.800.-Ft

Szfalerit, kvarc, sziderit

Szfalerit (fekete), kvarc (szürke) és sziderit (barna) ásványok szépen fejlett kristályai jellegzetes hidrotermás ásványtársulásban. Az egyes ásványok időrendi kialakulási sorrendje kiválóan nyomon követhető ezen a remek gyűjteményi darabon, mely a ma már nem üzemelő erdélyi Herzsabánya lelőhelyről származik. Gyűjtés éve 1986.

Méret: 7 cm
Szfalerit, kvarc, sziderit
4.900.-Ft

Termésréz ásvány

Termésréz ásvány, a természetben elemi állapotban előforduló, szabálytalan ágas-bogas alakzatot felvevő fém réz. Kis mennyiségben különféle érctelepek viszonylag gyakori kísérője, de műrevalóan csak az USA-ban, Michigan államban fordul elő, ahonnan ez a példány is származik.

Méret: 4,5 cm
Fotó
4.900.-Ft

Turmalin kristály

Turmalin ásvány fekete színű változatának (schörl) természetes oszlopos termetű, véglapos kristályai brazil drágakőpegmatitból.

Méret: 5 cm
Turmalin
4.900.-Ft

Kuprit ásvány

Kuprit ásvány kristályos szemcsés halmaza Rudabányáról. A kuprit kémiai összetétele réz oxid, eredeti színe vörös, azonban felületén gyakran zöld színű vékony malachit réteg keletkezik, mint a bemutatott darabon is. Ma már nem gyűjthető ritkaság egy világhírű magyar lelőhelyről.

Méret: 3 cm
Kuprit Rudabánya
4.900.-Ft

Turmalin ásvány

Turmalin ásvány zöld színű, oszlopos termetű fenn-nőtt kristályai kvarc anyakőzetben. Lelőhely Brazíla. Esztétikus külsejű hibátlan gyűjteményi darab. Az egynemű zöld színű turmalin ritka, önálló verdelit névvel is ismert. A szép színű tiszta kristályok a legkeresettebb drágakövek közé tartoznak. A nagy kristály hossza 3,5 cm.

Méret: 5 cm
Zöld turmalin anyakőzetben
5.000.-Ft

Pirolúzit

Piorolúzit ásvány. Kémiai összetétele mangán-oxid, fontos mangán érc, de kevés helyen dúsul műrevaló mennyiségben. Kristályai vékony szálasak, tűszerűek, rostos halmazokat alkotnak. A bemutatott darab kristályai 2 cm-es nagyságúak és marokkói lelőhelyről származnak.

Méret: 5,5 cm
Pirolúzit kristályhalmaz
5.500.-Ft

Vanadinit kristályok

Vanadinit ásvány fenn-nőtt, hatszöges szimmetriájú táblás termetű kristályai. Kémiai összetétele ólom-vanadát, a legfontosabb vanadium tartalmú tartalmú ásvány a földkéregben. A bemutatott darab az ásvány klasszikus lelőhelyéről, a marokkói Mibladenből származik, ahonnan a föld leglátványosabb kristályai kerültek elő.

Méret: 6 cm
Vanadinit ásvány
5.500.-Ft

Cavansit ásvány

Cavansit ásvány ragyogó kék oszlopos-tűs kristályai 1 cm-es nagyságú pamacsszerű halmazt alkotnak az indiai vulkáni kőzet üregének falán fenn-nőve. Nagyon ritka ásvány, kémiai összetétele kalcium-vanádium szilikát. Legjobb lelőhelye az indiai Poonah, ahol egyéb zeolitokkal, pl. sztilbittel együtt fordul elő.

Méret: 6 cm
Cavansit kristályok
5.500.-Ft

Pirit kocka

Kocka alakú pirit kristályok szerpentinit kőzetben. A kristályok élhossza 10-12 mm, a darab abban a természetes állapotában és formájában van, ahogy 2002-ben a bányában megtaláltuk. Lelőhely a spanyolországi Navajun, ahol a piritnek egyedülállóan szép előfordulása ismert.

Méret: 6 cm
Pirit kocka kristályok anyakőzetben
5.500.-Ft

Kalcit

Kalcit ásvány csodálatos fényű, alak gazdag kristályainak halmaza a ma már történelminek számító mátra-hegységi Gyöngyösorosziból, hazánk egykori és egyetlen szinesfém bányájából. A páratlan fény mellett a darab egy kristálytani tanulmány is, a szkalenoéder és romboéder formák kombinációjából álló kristály egyedek 14-16 lappal határoltak, nagyságuk 2 cm körüli. Gyöngyösoroszi valaha remek szépségű kalcitjairól ma is európai hírű lelőhely.

Méret: 9 cm
Kalcit Gyöngyösoroszi
5.500.-Ft

Anglezit ásvány barittal

Anglezit (ólom-szulfát) ásvány cm-es nagyságot meghaladó rombos szimmetriájú, barna színű, fenn-nőtt kristályai (az előtérben) táblás kifejlődésű vörös barit(bárium-szulfát) társaságában. Jellegzetes ásványtársulás, lelőhely Mibladen (Marokkó)

Méret: 5,5 cm
Anglezit kristályok barit társaságában
5.500.-Ft

Turmalin kristályok

Turmalin ásvány rózsaszín változatának (rubellit) oszlopos termetű kristályai anyakőzetben.Kiváló szépségű darab Brazíliából.

Méret: 4,7x3,8 cm
Turmalin (rubellit) ásvány
5.700.-Ft

Sungit

Sungit ásvány, ahogy a természetben előfordul. Természetes állapotú, megmunkálatlan ezoterikus hatású sungit darab az oroszországi Karéliából. Különleges földtani körülmények között keletkezett nagy tisztaságú elemi szén.

Méret: 2,5 cm
Sungit
5.700.-Ft

Malachit

Malachit ásvány jellegzetes zöld színű, mikrokristályos gömbös-gumós kifejlődésben a namibiai Tsumeb lelőhelyről. Gyűjtés 2006-ban.

Méret: 5,5 cm
Malachit ásvány
5.800.-Ft

Berthierit

Berthierit ásvány acélkék tűs szálas kifejlődésű kristályokban. Kémiai összetétele vas-antimon szulfid. Ritka ásvány, kevés lelőhelyről ismert. Legszebb darabjai, mint az itt bemutatott is, Erdélyből, a máramaros megyei Herzsabányáról származnak, mely lelőhely világhírű különleges ásványtársulása miatt. Kiváló gyűjteményi példány.

Méret: 8 cm
Berthierit ásvány
5.800.-Ft

Hegyikristály geoda

Hegyikristály geoda. Két félre pattintott, két egymással tökéletesen (hiány nélkül) összeillő félből álló geoda. Az üregben víztiszta, jól fejlett 2-5 mm nagyságú kvarc kristályok százaiból álló aggragátum található.
Lelőhely Atlasz hegység.

Méret: A geoda átmérője 7 cm
Geoda hegyikristály
5.900.-Ft

Meteorit

Vas-nikkel-szilikát összetételű meteorit darab a híres 1947-es Sihote Aliny meteorit hullásból. Nagysága 1,8 cm, tömege 3,73 gramm. A meteor eredetileg 120 tonna tömegű lehetett és a becsapódáskor szétrobbant, darabjai egy 40X15 km nagyságú pásztában érték el a Föld felszínét.

Méret: 1,8 cm
Meteorit
6.500.-Ft

Kobalt kalcit

Kobalt kalcit 2 mm nagyságú kristályainak halmaza a marokkói kvarcit repedésének falán. A ragyogó karakteres lilásvörös színt a kristályrácsba beépült kobalt tartalom okozza.

Méret: 7 cm
Kobalt kalcit ásvány
6.500.-Ft

Kermezit

Kermezit ásvány szálas-tűs kristályainak halmaza szemcsés antimonitra települve. Ritka antimon tartalmú ásvány, jellegzetes vörös kristályai oxidáció útján keletkeznek. A darab a felvidéki Kis-Kárpátok egy középkori bányájának meddőhányójáról került elő 2011-ben Pernek város közelében. Gyűjtők csemegéje.

Méret: 6 cm
Kermezit
6.800.-Ft

Fluorit kristálycsoport

Fluorit ásványnak világosbarna színű, szépen fejlett, kocka alakú, 1 cm élhossz méretű kristályaiból felépülő halmaz Berbes (Spanyolország) lelőhelyről. A fluoritra néhol fehér kalcit kristályok települtek. A barna színű fluorit ritka, ultra ibolya fényben lilás színben fluoreszkál. Gyűjtés 2006-ban.

Méret: 6,5 cm
Fluorit kristályok
6.900.-Ft

Molibdenit

Molibdenit (molibdén-szulfid) ásvány nagyon szép lemezes-kristályos halmaza kvarc kiséretében Csehországból. A ritkább szulfidok közé tartozik, csak meghatározott földtani körülmények közt keletkezik. A stratégiai jelentőségű molibdén fém legfontosabb érce a természetben. Az elektrotechnikában és a kenőanyagok gyártásában nélkülözhetetlen szerepe van.

Méret: 6,5 cm
Molibdenit
6.900.-Ft

Danburit kristály

Danburit ásvány szabad lapokkal határolt, oszlopos termetű, szépen fejlett, hibátlan kristálya Madagszkárról. Ritka ásvány, kémiai összetétele kalcium boroszilikát. Termete és megjelenése folytán a topázzal könnyen összetéveszthető, de hasadása rosszabb és fénye is elmarad. Szép darabjai az ásványgyűjtemények büszkeségei.

Méret: 3,4 cm
Danburit kristály
6.900.-Ft

Földpát kristályok

A földpátok csoportjába tartozó ortoklász (kálium-alumínium szilikát) ásvány monoklin szimmetriájú, jól fejlett, lap gazdag kristályainak halmaza. A legnagyobb kristály eléri a 3 cm-es nagyságot. Gyakori kőzetalkotó ásvány, mikrokristályosan számos mélységi kőzetnek alkotó része, azonban fenn-nőtt kristályai, mint amilyenek a bemutatott darabon is láthatók, ritkák. A darab értékét jelentősen növeli a kísérő ásványokként jelen lévő cirkon és egirin. Lelőhely Mount Malosa, Malawi.

Méret: 6 cm
Ortoklász földpát egirinnel
6.900.-Ft

Barit ásvány

Vékony táblás kialakulású barit kristályok rozetta szerű halmaza a marokkói Mibladen lelőhelyről. Az egyébként fehér színű baritot apró, zárványként megjelenő vanadinit kristályok szinezik vörösbarnára. A példány külön érdekessége a piszkosfehér-szürke színű 2-3 mm nagyságú kristályokból álló halmazt alkotó anglzit kísérőásvány. 2012-es gyűjtés.

Méret: 8,5 cm
Barit ásvány
7.500.-Ft

Termésarzén

Termésarzén ásvány. A természetben elemi állapotban előforduló gömbös kialakulású kristályos-szemcsés fém arzén. Ritkaság! A darab 1986-ban Erdélyben Kapnikbányán lett gyűjtve, ahol hidrotermás oldatokból válik ki alacsony hőmérsékleten.

Méret: 3 cm
Termésarzén
7.800.-Ft

Skutterudit

Skutterudit ásvány kristályos szemcsés halmaza rendkívül ritka fenn-nőtt idiomorf kristályokkal, melyek 4-6 mm nagyságúak és alaktanilag a kocka és az oktaéder kombinációi. Lelőhelye Bou Azzer ezüstbánya Marokkóban. A skutterudit nikkel-kobalt ásvány. Közepes hőmérsékletű hidrotermás oldatokból keletkezik, de csak kis mennyiségekben, így bár több lelőhelye is ismert, iparilag nem jelentős.

Méret: 6,5 cm
Skutterudit
7.900.-Ft

Pszeudomalachit

Pszeudomalachit ásvány gömbös-cseppköves kialakulásban a libetbányai (Szlovákia) metamorf kvarcit repedéseiben. Viszonylag ritka ásvány, kémiai összetétele réz-foszfát. Rézérctelepek oxidációs övében keletkezik másodlagosan. A bemutatott darab 1986-os lelet, ma már nehezen gyűjthető.

Méret: 9 cm
Pszeudomalachit ásvány
7.900.-Ft

Eritrin

Eritrin. A ritka arzén tartalmú ásvány pompás kristályai a marokkói Bou Azzer lelőhelyről. A jól fejlett kristályok táblás termetűek, elérik az 1 cm nagyságot, színűk káprázatos. Kísérő ásvány a kvarc és az ugyancsak ritkaság számba menő skutterudit. Csemege gyűjtőknek!

Méret: 6 cm
Eritrin kristályok
8.000.-Ft

Smaragd

Smaragd ásvány kiváló zöld színű, drágakő minőségű benn-nőtt kristálya csillámpala anyakőzetben. Lelőhely Columbia.

Méret: 4 cm
Smaragd kristály kőzetben
8.500.-Ft

Staurolit

Staurolit ásvány oszlopos termetű kristályai a kola félszigeti csillámpalában. A staurolit kémiai összetétele alumínium-szilikát, magas nyomású és nagy hőmérsékletű metamorf folyamatok során keletkezik. A darabon középen egy kereszt alakú jellegzetes átnövéses ikerkristály figyelhető meg. A nagyobb egyed hossza 3 cm. Ritkaság!

Méret: 5 cm
Staurolit kristályok
8.500.-Ft

Kianit ásvány

Kianit (disztén) ásvány búzavirág kék, oszlopos kifejlődésű kristályai Brazíliából. Jellegzetes metamorf ásvány, agyagos üledékek nagy nyomáson bekövetkező átalakulása során keletkezik. Kémiai összetétele alumínium szilikát. Régi elnevezése (disztén: kétféle erősségű) arra a fizikai tulajdonságára utal, hogy keménysége változó. A kristálytani hossztengellyel párhuzamosan más mint arra merőlegesen. A kristályok hossza a bemutatott darabon eléri a 9 cm-t, a fehér színű kísérő ásvány kvarc.

Méret: 11 cm
Kianit kristályok
8.500.-Ft

Cerusszit

Cerusszit ásvány 4 cm-es nagyságot meghaladó, fenn-nőtt óriás kristálya Marokkóból. A cerusszit kémiai összetétele ólom-karbonát, ólomérc telepeken gyakori másodlagos ásvány, de több cm nagyságú kristályai ritkák. Érdekesség, hogy nagy törésmutatója miatt a víztiszta kristályokból briliáns csiszolással a gyémánthoz hasonló szépségű és tűzű ékköveket készítenek. Keménysége azonban elmarad a gyémántétól, így nagyon sérülékeny és mindennapi használatra alkalmatlan.

Méret: 4,5 cm
Cerusszit kristály
8.500.-Ft

Króm diopszid kristály

Króm diopszid ásvány, jelentős mennyiségű krómot tartalmazó kalcium-magnézium szilikát. A ragyogó zöld színét, amely miatt a drágakő és ékszeriparban is kedvelt nyersanyag a króm tartalom okozza. Nagy tisztaságú átlátszó darabjai a smaragd és az alexandrit árát is meghaladják. Ritkaság! Lelőhelye Kelet-Szibéria, Jakutföld.

Méret: 4 cm
Króm diopszid
8.500.-Ft

Galenit kristályok

Galenit (ólom-szulfid) ásvány szépen fejlett, fenn-nőtt kristályainak halmaza kvarc kristályok kíséretében. A kristályok két formának, a kockának és az oktaédernek a kombinációi, a legnagyobb kristály 1 cm élhosszúságú. A darab lelőhelye a méltán híres bulgáriai Madan színes fém bányája, ahonnan a világ alakban leggazdagabb galenit kristályai kerülnek elő. Fontos ólomérc, félvezető tulajdonsága miatt az elektronikai iparban és hadiiparban is széles körben felhasználják. Kiváló gyűjteményi darab.

Méret: 10 cm
Galenit kristályok
8.600.-Ft

Proustit és skutterudit

Proustit ritka ezüst ásvány skutterudit kíséretében. A jellegzetes hidrotermás ezüst-kobalt-nikkel ásványtársulás iskolapéldája. Remekül kivehető a telér szerű megjelenés, ahogy az érces anyag az anyakőzet repedését kitöltötte. Szabad lapokkal határolt kristály egyedeket is megfigyelhetünk mindkét ásvány tekintetében, melyek 1-2 mm nagyságúak.

Méret: 6,5 cm
Proustit és skutterudit
8.700.-Ft

Auripigment

Auripigment ásvány apró kristályainak halmazai gömszerű kifejlődében kvarc kristályokon. A ritkább arzén tartalmú ásványokhoz tartozik, a hidrotermás kiválások alacsony hőmérsékletű fázisának jellemző tagja. A darab 1986-ban az erdélyi Kapnikbányán került elő egy felszín közeli újonnan hajtott vágatból. Érdekesség, hogy a vágatot az akkori vezetés a kvarcban finom hintésként jelen lévő rendkívül magas arany tartalom miatt néhány nap alatt lezáratta.Kuriózum!

Méret: 6,5 cm
Auripigment kvarcon
9.500.-Ft

Uvarovit

Uvarovit ásvány az Ural hegységből. A mm-es nagyságú dodekaéderes formájú kristályok metamorf kőzet falát borítják. Az uvarovit króm tartalmú ritka gránát változat, melyet ragyogó smaragdzöld színe jellemez.

Méret: 10 cm
Uvarovit ásvány
9.500.-Ft

Adamin ásvány

Adamin kristályok a mexikói limonitos vastartalmú kőzet üregének falán. Az adamin ritka ásvány, kémiai összetétele cink-arzenát, cink érctelepek oxidációs zónájában keletkezik arzén jelenlétében. Ultra ibolya fényben fluoreszkál, színe zöldesre-lilásra változik. Fenn-nőtt üvegfényű csillogó kristályai rendkívül kedveltek és keresettek a gyűjtők körében. A bemutatott darab is ilyen, a kristályok nagysága 3-6 mm közötti.

Méret: 5 cm
Adamin kristályok
9.500.-Ft

Colemanit

Colemanit ásvány cm nagyságú monoklin szimmetriájú kristályainak csoportja a törökországi Bandirma lelőhelyről. A fenn-nőtt kristályok ritkák, inkább szemcsés-tömeges kifejlődésben fordul elő, akár több 10 m vastagságú telepeket alkotva. Fontos piroelektromos borát ásvány, ipari jelentősége a hőálló üveggyártásban és a bórvegyületek előállításában van.

Méret: 10 cm
Colemanit kristályok
9.800.-Ft

Eudialit szienitben

Eudialit kristályok szienit kőzetben. Az eudialit nagyon ritka cirkónium tartalmú szilikát ásvány, pompás színe miatt csiszolva az ékszeriprarban is keresett nyersanyag. Kialakulása magas nátrium tartalmú mélységi kőzetekhez kötött, gyakorlatilag a földkéreg Na anomáliáinak az indikátora. Egy ilyen hely az oroszországi Kola-félszigeten lévő Kibiny ősmasszívum, ahol eredetileg 40 km mélyen keletkezett kőzetek vannak a felszínen és ahonnan ez a darab is származik.Kísérő ásványok nefellin, lamprofillit, egirin. A darab hát oldalán sima csiszolt felület van, amin kiválóan látszik a kőzet szövete.

Méret: 5 cm
Eudialit kristályok
9.800.-Ft

Wulfenit ásvány

Táblás termetű csodaszép wulfenit kristályok halmaza limoniton fenn-nőve.
A wulfenit ritka ásvány, kémiai összetétele ólom molibdát, másodlagosan keletkezik ólom- és molibdénérc telepek oxidációs zónájában. A bemutatott példány kristályainak nagysága 4-10 mm közötti, lelőhelye Kína (Kuruktag hegység, Xinjiang).

Méret: 5 cm
Wulfenit ásvány
12.400.-Ft

Paligorszkit (hegyibőr)

Paligorszkit magnézium tartalmú szilikát ásvány, melynek egy különleges, metamorf kristályos palák hasadékaiban előforduló változatát külső megjelenése miatt hegyibőrnek is neveznek. Megérintve ui. zavarbaejtően hasonlít egy bőrdarabhoz. Ilyen az itt bemutatott példány is, mely a csehországi Hejná lelőhelyről származik. Igazi ásványgyűjtő csemege.

Méret: 17 cm
Paligorszkit (hegyibőr) ásvány
12.500.-Ft

Libethenit

Libethenit csemege az ásványok kedvelőinek számára. Sötétzöld színű, mm-es nagyságú pazar kristályok százai a felvidéki Libetbányáról származó metamorf kvarcit üregeiben. Kémiai összetétele víztartalmú réz-foszfát. Különleges ritkaság, nevét eredeti lelőhelyéről, a ma Szlovákiához tartozó Libetbányáról kapta, ahol az első darabjait a XIX. század elején a bányászat során megtalálták és ezt követően a tudomány leírta.

Méret: 7,5 cm
Libethenit kristályok
12.500.-Ft

Apatit kristály

Apatit ásvány (kalcium-foszfát) zöldeskék színű, oszlopos termetű, szabályos kristálya szemcsés-tömeges kialakulású kalcitban. A kristály nagysága 2,5 cm. Lelőhely az oroszországi Koola félsziget Khibiny ősmasszívuma, ahol a földkéreg legjelentősebb nátrium anomáliája található eredetileg 30-40 km mélyen keletkezett kőzetekkel a felszínen, és melyhez számos különleges és ritka ásvány társul. Ilyen a képen látható reprezentatív apatit példány is.

Méret: 10 cm
Apatit kristály kalcitban
12.500.-Ft

Nemesopál kőzetben

Ragyogó kék színű nyers ausztrál nemesopál anyakőzetben. A legszebb és legértékesebb opál változat. Extra minőség, további megmunkálásra és ékszeripari felhasználásra alkalmas.

Méret: 3,5 cm
Nemesopál
14.500.-Ft

Dioptáz ásvány

Dioptáz ásvány 2-3 mm nagyságú smaragdzöld kristályai kvarcon. Az apró, de szépen fejlett kristályok oszlopos termetűek és romboéder formával végződnek. Lelőhely Namíbia. A dioptáz ritka réz ásvány, kémiai összetétele réz-szilikát. Nevét ragyogó átlátszóságáról kapta, a görög dia (át) és optazein (látható) szavak összetételéből. Könnyen összetéveszthető a smaragddal. Ehhez köthető egy XVIII. századi diplomáciai botrány, amikor kazah követek Pál cárnak tévesen smaragdként vitték ajándékba az akkor Kazahsztánban frissen megtalált darabjait.

Méret: 5,5 cm
Dioptáz kristályok
14.500.-Ft

Asztrofillit ásvány

Asztrofillit ásvány bronz barna színű lemezes kifejlődésű kristályokban. Bonyolult kémiai összetételű, ritka stratégiai fémeket(titán, cirkónium,nióbium) tartalmazó szilikát ásvány. Leglátványosabb darabjait alkáli kőzetek (szienit) pegmatitjaiban találják, ahol megvan a lehetőség a kristályok növekedéséhez. Ilyen a bemutatott darab is, mely az oroszországi Kola félszigetről származik.

Méret: 8,5 cm
Asztrofillit
14.900.-Ft

Pirargirit

Pirargirit ásvány cm-nél nagyobb kristály aggregátuma kalcit kíséretében.
A pirargirit ritka ezüst ásvány, kémiai összetétele ezüst-antimon szulfid. A darab a Cseh-Szász érchegységből származik a történelmi Joachimstal nevű bányahelyről. Gyűjtői csemege!

Méret: 7,5 cm
Pirargirit ásvány kalcittal
15.000.-Ft

Lapis lazuli ásvány

Lapis lazuli, más néven lazúrkő. Ékkőként, díszítőkőként, festék alapanyagként az egyiptomi birodalom óta része az emberi kúlturának. Jellegzetes kék színe egyedülálló az ásványvilágban. A bemutatott darab drágakő minőségű és afgán lelőhelyről származik. Nyers, megmunkálatlan állapotban van, úgy ahogy a természetben előfordul. A szürkés színű kísérő ásvány földpát, a fémes csillogású aranysárga szemcsék pirit zárványok.

Méret: 9 cm
Lapis Lazuli
17.900.-Ft

Atakamit ásvány

Atakamit ásvány szépen fejlett, oszlopos termetű fenn-nőtt kristályainak halmaza Chiléből származó rézércen. Kémiai összetétele réz-klorid-hidroxid. Kialakulásának a száraz éghajlat kedvez, nevét a dél-amerikai Atacama sivatagról kapta, ahol rézérctelepek oxidációs zónájában több helyen is előfordul.

Méret: 12cm
Atakamit ásvány
19.500.-Ft

Zafír kristály

Zafír ásvány. Madagszkári drágakő bányából származó természetes alakú, hatszöges szimmetriájú, oszlopos termetű egykristály. Különleges ritkaság! További megmunkálásra, csiszolásra alkalmas minőségű.

Méret: 25x18 mm
Zafír kristály
19.500.-Ft

Antimonit

Antimonit ásvány oszlopos-tűs kifeljődésű, a szakirodalomban klasszikusan vésőszerűnek nevezett kristályainak legyezőszerű halmaza Felsőbányáról, mely az antimonitnak egyik legkiválóbb lelőhelye a világon. A darab 1996-os gyűjtés, a bánya végleges bezárása előtti utolsó jelentős antimonit előfordulásból került elő. Kristályok hossza 2-4cm. Kiváló gyűjteményi darab, ma már nehezen beszerezhető ritkaság.

Méret: 7 cm
Antimonit kristályok
19.800.-Ft

Vanadinit barittal

Táblás termetű barit kristályok rozetta szerű halmazán fenn-nőtt hatszöges szimmetriájú, 2-3 mm nagyságú vanadinit kristályok százai. Rendkívűl esztétikus nagyméretű dekoratív gyűjteményi darab. A két ásvány együttes előfordulásának klasszikus és szinte egyedüli lelőhelye Marokkó, ahonnan ez a példány is származik.

Méret: 14X7 cm
Vanadinit kristályok bariton
19.800.-Ft

Krokoit kristályok

Krokoit ásvány ragyogó vörös színű kristályainak halmaza barna limoniton. A kristályok üvegfényűek, vékony tűs termetűek, 6-8 mm hosszúságúak, szabálytalan elrendeződésűek. A krokoit ritka ásvány, kémiai összetétele ólom-kromát (PbCrO4). Képződése ólomérctelepek oxidációs övéhez kötődik. Legszebb példányai Tasmániából kerülnek elő, ahonnan ez a darab is származik.

Méret: 8,5 cm
Krokoit
19.900.-Ft

Füstkvarc ásvány

Nagyméretű füstkvarc kristályok alkotta halmaz brazíliai, minas gerais-i drágakő bányából. A hatszöges szimmetriájú kristályok oszlopos termetűek, nagyságuk 4-8 cm közötti. Rendkívül dekoratív darab, a kristályok a sötétebb részeknél drágakő minőségűek, további megmunkálásra, ékszeripari felhasználásra is alkalmas.

Méret: 28 cm
Füstkvarc ásvány
29.500.-Ft

Cölesztin kristálycsoport

Cölesztin ásvány (stroncium-szulfát) kék színű, 1-3 cm-es nagyságú, szabad lapokkal határolt fenn-nőtt kristályainak bámulatosan szép halmaza. Lelőhely Madagaszkár, ahonnan a világ legszebb kristályai származnak. A darab szabályos geoda formájú, az üreg mélysége 4cm. Az üreg "bejáratánál" két nagyobb kristály található, melyből a bal oldali egy 3 cm-es óriás. Mélyebben kisebb, cm körüli, ugyanakkor rendkívül lap gazdag, tökéletesen fejlett kristályegyedek borítják az üreg falát. Nagyméretű, reprezentatív gyűjteményi darab.

Méret: 12 cm
Cölesztin geoda
29.800.-Ft

Piromorfit kristályhalmaz

Piromorfit ásvány (ólom-foszfát) fenn-nőtt, 2-4 mm nagyságú, oszlopos termetű kristályainak ragyogó zöld színű halmaza telér kvarc kőzeten. Nagyon szép! Lelőhely Guangxi Zhuang terület, Kína.

Méret: 13 cm
Piromorfit kristályok
34.500.-Ft

Vissza az oldal tetejére

Ásványbolt

8360 Keszthely, Kossuth u. 8. (sétáló utca)

Ásványbolt budapesti áruátvételi pontja és árubemutatás előzetes egyeztetéssel.

Budapest, Széna tér, Hattyú Ház

Tel.: +36 (30) 273-7823
E-mail: asvanykeszthely@gmail.com

Nyitva tartás

Egész évben NYITVA!

Hétfőtől péntekig: 9.30-17.30
Szombaton: 9.30-13.30

A fentitől eltérő időpontokban is nyitva tartunk, előzetes egyeztetés után.